İşadamları, o ülkeye akın ediyor

Vizesiz dolaşım iş adamlarına Karayipler’i ikinci vatan yaptı. Yurt dışında vizesiz seyahat etmek isteyen iş adamları, yatırım karşılığında vatandaşlık veren ülkelerin yolunu tutuyor.

Dünyada 100’den fazla ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunan Karayipler’deki Dominika, birçok iş adamının ikinci vatanı oldu.

Yurt dışı yaşam, sağlık ve eğitim alanında danışmanlık hizmeti veren Yeni Bir Hayat Genel Müdürü Şevki Akaydın, Karayipler’de yer alan Dominika’nın uyguladığı yatırımcı programı ile başvuru sahiplerine 4 ayda pasaport verdiğini söyledi.

Dominika pasaportuyla 100’den fazla ülkeye vizesiz seyahat edilebildiğini anlatan Akaydın, “Dominika pasaportu tüm Avrupa ülkelerinde vizesiz seyahat imkanı sağlıyor. Avrupa içindeki birçok ülkede 3 aya kadar, İngiltere’de ise 6 aya kadar kalma hakkı elde ediliyor. Ayrıca Hong Kong, Singapur gibi iş adamlarının seyahat ettiği Uzak Doğu ülkelerine de vizesiz seyahat imkanı var.” dedi.

Akaydın, daha önce İngiltere’nin egemenliğinde olan Dominika’nın 1978 yılında bağımsızlığını kazandığını, nüfusu 72 bin olan ülkenin Karayipler Birliği içinde yer alan küçük bir ada ülkesi olduğunu dile getirdi.

Dominika Yatırımcı Programı ile ülkeye belirli bir hibe ile yatırım yapılması karşılığında ortalama 4 ay gibi kısa bir sürede Dominika pasaportunun alınabildiğini aktaran Akaydın, sözlerine şöyle devam etti:

“Hibe tutarı tek kişi için 100 bin dolar olup kişinin eşi ve çocukları gibi aile üyeleri de başvuruya eklenebilir. Ailenin de katılması durumunda hibe rakamı kişi sayısına göre hesaplanıyor. Hibeye ek olarak ortalama yüzde 25-30 arasında hükümet ücretleri, harçlar gibi ek maliyetler de bulunuyor. Başvuru sonucunda kişi Dominika’ya hiç gitmeden ülkenin pasaportuna sahip olabiliyor. Dominika’ya gitme, orada belirli bir süre geçirme gibi zorunluluklar olmadığı için çok rahat uygulama koşullarına sahip.”

“İngiltere ve Avustralya gibi Commonwealth ülkelerinde kalış süresi 180 güne kadar çıkıyor”

Akaydın, Dominika vatandaşlığının özellikle yoğun seyahat eden, sürekli vize almakla uğraşan, vizesi olmasına rağmen gittiği ülkelere girişte zorluk yaşayan veya karşılaştığı uygulamalardan memnun olmayan iş adamları için ideal bir çözüm olduğunu belirtti.

Dominika pasaportunun tüm Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 100’den fazla ülkeye vizesiz giriş imkanı sağladığını söyleyen Akaydın, bu ülkelerin çoğunda her girişte 90 güne kadar kalma hakkı elde edildiğinin altını çizdi.

Akaydın, İngiltere ve Avustralya gibi Commonwealth ülkelerinde ise kalış süresinin 180 güne kadar çıktığını, çifte vatandaşlık imkanı sağladığı için Türk vatandaşlığının da aynı anda muhafaza edildiğini dile getirdi.

Dominika pasaportu için başvuru yapacak kişinin temiz bir sicile sahip olması ve kazancını belgeleyebilmesinin, aranılan kriterlerin başında geldiğine dikkati çeken Akaydın, “Her ne kadar ülkeye bir hibe yapılarak başvuru hakkı elde edilse de her hibe yapan kişinin başvurusu kabul edilmiyor. Çok kapsamlı bir sicil araştırması sonrasında başvurular değerlendiriliyor. Eğer kişi aranılan kriterlere sahip değilse başvurusu kabul edilmeyebiliyor.” şeklinde konuştu.

“Gayrimenkul alınarak da başvuru yapılabiliyor”

Akaydın, hibe yapmak istemeyen kişiler için ise adada hükümet tarafından onaylı bir gayrimenkul alınarak başvurunun yapılabildiğini söyledi.

Bu durumda alınacak gayrimenkul tutarının en az 200 bin dolar olması gerektiğini vurgulayan Akaydın, alınan gayrimenkulün 5 yıl sonra satılabildiğini kaydetti.

Akaydın, gerek hibe gerekse gayrimenkul yatırım tutarlarının temmuz ayı içinde ülke yetkilileri tarafından revize edilerek artırılmasının beklenildiğini aktardı.

Ülkenin 1993 yılından beri uyguladığı programa son yıllarda daha fazla başvuru yapıldığına işaret eden Akaydın, “Bunun nedeni programın bilinirliğinin artması, kişilerin daha fazla seyahat etmeleri ve vizesiz seyahatin önem kazanması. Resmi verileri açıklamasalar da yetkililer, dünyanın genelinden yılda 600-750 kişinin Dominika pasaportu almak için başvuru yaptığını söylüyor.” bilgilerini paylaştı.

Akaydın, Dominika’ya benzer şekilde Saint Kitts ve Nevis Federasyonu ile Antigua ve Barbuda’nın da yatırımcı yoluyla vatandaşlık programları uyguladığına değinerek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Her iki ülke de Dominika gibi Karayipler’de bulunan ada ülkeleri. Her iki ülkenin pasaportuyla da birçok ülkeye vizesiz seyahat etme imkanı bulunuyor. Bu iki ülkeye gidip kalmadan ortalama 3-4 ay gibi bir zaman diliminde ikinci vatandaşlık ve pasaport almak mümkün. Hibe ve gayrimenkul seçenekleri her iki ülkede de mevcut ancak rakamlar Dominika’ya göre daha yüksek. Hibe tutarı 200 bin dolar, gayrimenkul alım bedeli ise minimum 400 bin dolar. Bu ülkelerde hibe bedelleri kişinin ailesine göre hesaplanıyor.”

 

Habere Yorum Yapın