Yatırımcılar finansal piyasalarda kendilerine daha güvenilir bir liman arayışında. Şu sıralarda bu güvenilir limanların başında ‘sukuk fonları’ geliyor. Azimut Group Türkiye CEO’su Giorgio Medda, sukuk fonlarını anlattı…
Finansal piyasalar, 2008’de Amerika’da başlayıp, tüm dünyayı etkisi altına alan krizin ardından, ayağa kalkmaya çalışadursun, yatırımcılar kendilerine, her gün gerçek bir güvenli liman aramanın peşinde koşuyor.
Haliyle pek çok kurum, ürün çeşitlendirmesine gitmenin yanı sıra, daha yüksek getiriler, daha fazla güven ve daha az maliyetle nasıl hizmet üretebileceğinin derdinde. Elbette kurumlar açısından nereye, hangi ülkeye yatırım yapacakları da bambaşka bir önem arz ediyor ki, bu noktada Türkiye bu bölgenin parlayan yıldızı.
Ürün gamına bakınca; kimi yatırımcıların dini inançları gereğince, kimilerinin ise görece risksiz ve yüksek bulduğu getirisiyle özellikle Ortadoğu ’da revaçta olan ürün ise “Sukuk Fonları” .
Azimut Group Türkiye CEO’su Giorgio Medda’ya sukuk fonlarından, Türkiye’deki yatırımlara, hatta bu dalgalı sularda hangi limanın en güvenlisi olacağına dair sorularımızı yönelttik.
Dünyanın en büyük ve ödüllü “Sukuk Fonu” GSF, Azimut Portföy tarafından yönetiliyor. Bu fon her ne kadar İslami finans enstrümanı gibi görünse de yüksek getiri elde etmek isteyen pek çok yatırımcının da ilgisini çekiyor. Bu fona dair biraz daha detay bilgi verir misiniz?
Azimut Group bünyesinde yönetilen Global Sukuk Fonu (GSF) Temmuz 2015 itibariyle 160 milyon Amerikan doları büyüklüğe ulaşarak, yönetilen toplam varlık göz önüne alındığında dünyanın en büyük sukuk fonu olmuştur. GSF Azimut Group’un İstanbul Ofisi tarafından yönetilmektedir.Ve GSF, kısa bir süre önce Dubai (BAE) ‘de yapılan bir törenle “En İyi Sektör Fonu” kategorisinde İslami Finans dünyasının prestijli ödüllerinden biri olan “2014 IFN İslami Yatırımcı Ödülü”nü alarak bu ödülü İstanbul’a getirmiştir. Fonun yatırım amacı; dolar bazında, faizsiz, finansal enstrümanlara yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için, sürdürülebilir kar elde etmektir.
Bu amaç, güçlü derecelendirme notlarına sahip olan ve reel ekonomiye ciddi katkıları bulunan sukuklara yatırım yaparak gerçekleştirilirken, bir taraftan da yatırımcılara sabit bir gelir elde etme fırsatı sağlanmış oluyor. GSF’nin İslami kurallarla tam uygunluğu, dünya çapında isim yapmış Orta Doğu ve Güney Doğu Asya’lı İslam bilgini (fıkıh uzmanı) dört akademisyenden oluşan “İslami Danışma Kurulunca” da denetleniyor.
Aslına bakarsanız; sukuk artık islam hukukuna uygun yatırım çözümleri arayan yatırımcıların yanında, küresel sabit getirili portföylerini çeşitlendirmek isteyen tüm yatırımcılar için çok önemli bir yatırım aracı haline gelmiş durumda.
2015 yılı içerisinde Türkiye’nin en büyük Bağımsız Portföy Yönetim şirketi olan Bosphours Capital ile gerçekleştirdikleri ortaklık ile Türkiye pazarında daha ağırlıklı bir yer edinen Azimut Group kimdir?
Azimut, yönettiği 40 Milyar Dolar büyüklük ve dünyanın 13 farklı ülkesindeki ofisleriyle kıta Avrupası’nın en büyük bağımsız portföy yönetimi şirketlerinden biri. Şirket hisselleri Milano Borsası’nda 3,5 milyar dolarlık piyasa değeri ile işlem görüyor. Azimut’un 2015 yıl sonu net kar hedefi 250 milyon dolar. Azimut’u bu piyasada özel kılan; iş modeli. Herhangi bir bankacılık veya sigortacılık grubunun bir parçası olmadan, müşterileri için katma değerli finansal danışmanlık hizmeti ile en iyi fon yönetim becerilerini birleştiren benzersiz bir iş modeli var. Bu model, herhangi bir çıkar çatışması olmadan yatırım vadeleri ve risk profilleri birbirinden farklı olan bireysel ve kurumsal yatırımcılara her türlü yatırım çözümünü önermeyi sağlıyor.
Azimut 2012 yılından bu yana Türkiye’de de faaliyet gösteriyor. Azimut’un Türkiye yapılanmasında yönetimindeki toplam varlık 2,3 Milyar TL`ye ulaşmış durunda. Üç farklı ortaklık ile- Azimut Portföy, Azimut Bosphorus Capital Portföy ve AZ Notus Portföy- Temmuz 2015 sonu itibariyle Türkiye’nin en büyük bağımsız varlık yönetimi şirketi konumunda olduğumuzu gururla söyleyebilirim. Hatta, bankaların kontrolünde olan portföy yönetim şirketlerinin de dahil olduğu genel sıralamada en büyük ilk 10 oyuncu arasına 9. basamaktan dahil olduk.
Cesur ve kararlı bir biçimde Türkiye yatırımlarınızı arttırma kararı aldınız? Önümüzdeki dönemde yabancı bir kurum olarak Türkiye’nin potansiyeline dair neler söylemek istersiniz?
Türkiye, uluslararası bir portföy yönetim şirketinin sektörünün gelişimine yatırım yapabilmesi için mükemmel özellikler gösteriyor: Türkiye’de portföy yönetim şirketlerinin yönettiği toplam varlık GSYH’nin yalnızca %4’ü oranında iken, Brezilya’da bu oran %50, birçok Avrupa ülkesinde ise %100’den fazla. Bunun yanı sıra, yatırımcı varlıklarının büyük kısmı hala vadeli mevduatlarda tutuluyor. Sermaye piyasası mevzuatı, gelişmiş ülkeler ile karşılaştırıldığında bile çok yüksek standartlara sahip ve Türkiye, coğrafi konumu dolayısıyla operasyonel bazda Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da iş geliştirebilmeyi destekliyor.
Dünya finans piyasalarının bu derece dalgalı bir seyir izlediği dönemde, uluslararası bir oyuncu olarak, portföy yönetim tarzınızı ve yatırım stratejilerinizi anlatabilir misiniz?
Biz volatilitesi yüksek piyasaların hem bireysel hem de kurumsal yatırımcılar için fırsatları beraberinde getirdiğine inanıyoruz.
Nitekim dalgalı piyasalarda başarılı olmak için en önemli faktörlerden biri “esneklik”dir. Eğer yeterince esnekseniz, yatırım kararlarınızı, sürekli değişen koşullara göre adapte edebilirsiniz. Bu esnekliği ise size ancak; Finansal araçlar, para ve ülkeler arasında çeşitlendirme
sağlayabilir. Türkiye’de Azimut iş modeli, piyasa koşullarındaki ani
değişimlere adapte olabilmek konusunda olabildiğince özgürdür. Böylece yatırımcılar piyasaların zor günlerinde yönlerini bulmak konusunda kendilerini daha rahat hissedebilirler. Bu kapsamda, vadeli mevduatlar güvenli bir getiri sağlayabilir ama hiçbir zaman, küresel finans piyasalarındaki fırsatları getiriye çevirmek için en iyi yol değildir.
Giorgio Medda kimdir?
998 yılında İtalya’daki “Luigi Bocconi” üniversitesinden mezun olan Giorgio Medda, 2012 yılından itibaren, Azimut Holding Grubu’nun Türkiye Ülke Müdürlüğü’nü yürütmektedir. Azimut Portföy, Azimut Bosphorus Capital Portföy ve AZ Notus Portföy’den meydana gelen ve Türkiye’deki en büyük bağımsız portföy yönetimi şirketi olan Azimut, 2.3 milyar Türk Lirası’nı aşan ve toplamda 20 adet Türkiye’de kurulu 3 adet yurtdışında kurulu yatırım fonunun yönetimini ve pazarlamasını gerçekleştirmektedir. Azimut Türkiye’de, hem yerli, hem de yabancı yatırımcılara tahsis edilen, Türk ve İslami sermaye pazarlarına yönelik esnek stratejik odaklı önemli yatırım yenilikleri sunmaktadır. Giorgio Medda, Azimut Group’a 2007 senesinde katılmıştır.
Habere Yorum Yapın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.