Bank Asya tasfiye mi edilecek?

Bank Asya’da beklenen teklif gelmedi. Bankaya talip çıkmadı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Asya Katılım Bankası AŞ Hisseleri Satış İhalesine herhangi bir teklif sunulmadığını belirterek, konunun Fon Kurulu’na arz edileceğini ve burada verilecek karara göre işlem tesis edileceğini bildirdi.

TMSF’den yapılan açıklamada, 24 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazete’de ilanı yayımlanan Asa Katılım Bankası AŞ Hisse Satış İhalesine ilişkin olarak şartname temin eden 3 katılımcıdan ikisinin ön yeterlilik için gereken şartları taşımaması veya şartları taşıdığını tevsike yönelik belgeleri ibraz etmemesi nedeniyle ihale sürecinin dışında kaldığı kaydedildi.

Ön yeterliliği geçen üçüncü katılımcının ise herhangi bir teklif sunmayarak ihaleden çekildiği aktarılan açıklamada, dolayısıyla Asya Katılım Bankası AŞ Hisseleri Satış İhalesine ilişkin sürecin olumlu bir şekilde neticelendirilmesinin mümkün olmadığı dile getirildi. Açıklamada, konuya ilişkin, “Durum, Satış Komisyonunca tutanakla tespit edilmiş ve konunun Fon Kuruluna arz edilmesine karar verilmiştir. Fon Kurulunca verilecek karara göre işlem tesis edilecektir.” denildi.

BUGÜNE NASIL GELİNMİŞTİ?
– Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Kurulun 3 Şubat 2015 tarihli ve 6187 sayılı kararı ile; 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında Asya Katılım Bankası AŞ’deki imtiyazlı pay sahipleri açısından Kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısının Banka tarafından sunulamadığı gerekçesiyle mezkur ortakların paylarına ilişkin temettü dışındaki ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdiğini duyurmuştu. Kurum ardından 29 Mayıs 2015 tarihinde aldığı 6318 sayılı karar ile Asya Katılım Bankası AŞ’nin (Bank Asya) “temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimini” TMSF’ye devretmişti.

– TMSF ise 1 Mart 2016 tarihli açıklamasında söz konusu bankanın çözümlenmesine ilişkin öngörülen 9 aylık sürenin, alınan kararla, 29 Şubat 2016 tarihinden başlamak üzere 3 ay süreyle uzatıldığını duyurmuştu.
Aynı açıklamada ilgili kanun maddelerinin emrettiği doğrultuda, bankanın belirtilen sürenin sonuna kadar satış, birleşme ya da devir yoluyla çözümleneceği, bunun mümkün olmaması halinde de tasfiye edilmesinin gündeme geleceğini bildirmişti.

– Daha sonra Fon tarafından 23 Mayıs 2016’da yapılan duyuruda, gelinen aşamada TMSF Kurulu tarafından Asya Katılım Bankası AŞ hisselerinin satışa çıkarılmasının karara bağlandığı, satış ilanının yayımlanmak üzere Resmi Gazete’ye gönderildiği dile getirilmişti.

– Ardından ilanı yayımlanan Asya Katılım Bankası AŞ Hisse Satış İhalesine ilişkin gelen ek süre talebi üzerine, Satış Komisyonu kararıyla sürenin 17 Haziran 2016 Cuma günü saat 17.00’ye kadar uzatıldığını duyuran TMSF, ihale takvimini ön yeterlilik başvurusunda bulunan 2 katılımcıdan birinin bankaya ilişkin finansal ve hukuki incelemelerini son teklif verme süresine kadar gerçekleştiremeyeceği gerekçesiyle ilave süre talep etmesi nedenleriyle Satış Komisyonu kararıyla değiştirildiğini açıklamış, buna göre ihale tarihinin 15 Temmuz 2016 olduğunu ilan etmişti.

– Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de AA Editör Masası’nda yaptığı açıklamada söz konusu bankaya yönelik, “Şu an itibarıyla ihale süresinin uzatılması öngörülmüyor. İnşallah bu süreçte önümüzdeki satış gerçekleşir ve alanlar tarafından ekonomiye kazandırılmış olur. Tahminimiz, beklentimiz ve temennimiz, satışın gerçekleşmesi yönünde.” ifadelerini kullanmıştı.

Habere Yorum Yapın